RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dvije škole pod jednim krovom: U Hercegovini i središnjoj
 Bosni su segregacija, u RS-u zakonsko i ustavno pravo

Napisano 28.02.2015. 17:48

Odlazeća Vlada FBiH na svojoj je posljednjoj sjednici pokrenula inicijativu za izdvajanje sredstava kojima bi se poboljšali uvjeti izvođenja instruktivne nastave u Vrbanjcima u općini Kotor Varoš te u Konjević Polju. Sredstva bi trebala biti osigurana iz tekućih rezervi Vlade FBiH na osnovi odluke o privremenom financiranju FBiH za razdoblje siječanj-ožujak 2015. godine. Za pripremu konačne odluke o izdvajanju sredstava koja bi trebala biti utrošena u svrhu osiguranja neophodnih uvjeta za organiziranje instruktivne nastave za učenike Osnovne škole s područja Vrbanjca u Kotor Varoši i Konjević Polja zaduženo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Podsjećanja radi, i Kotor Varoš i Konjević Polje su u Republici Srpskoj, a federalno, inače neustavno ministarstvo, ni po kojoj osnovi nije mjerodavno brinuti se za uvjete školovanja u drugom, kako ga bošnjački političari rado zovu “manjem bh. entitetu”. Miješanje u sustav obrazovanja drugog entiteta nije jedini presedan vezan uz ovu inicijativu. Oni koji su je predložili i izglasali razdvajanju djece po nacionalnoj osnovi u Federaciji BiH, uglavnom središnjoj Bosni te Hercegovini, dali su vrlo teške kvalifikacije koje se kreću u rasponu od segregacije do fašizma. Izvođenje nastave na hrvatskom jeziku u Bugojnu za bošnjačku političku scenu je nastavak etničkog čišćenja, a postojanje “dviju škola pod jednim krovom” u Čapljini ili Stocu čisti fašizam. No, kada isto pravo, pravo na nacionalnu skupinu predmeta i školovanje na materinskom jeziku traže roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjca u Kotor Varoši ili Konjević Polja, onda je to njihovo zakonsko i ustavno pravo koje se mora ostvariti. Nije više važno ni to što su obje škole u drugom entitetu i što za školovanje bošnjačke djece Federalno ministarstvo i Vlada nisu mjerodavni. Za odlazeću Vladu FBiH važno je čija su prava ugrožena. Ako su u pitanju bošnjačka djeca, spremni su na sve kako bi ih zaštitili i osigurali ustavnu i zakonsku jednakost. Hrvatskoj djeci se isto pravo na sve moguće načine pokušava osporiti. Perfidna medijska kampanja koja je fenomenu “dvije škole pod jednim krovom” dala epitete poput segregacije i fašizma sasvim je utihnula kada su roditelji iz Konjević Polja i Vrbanjaca zatražili nacionalnu skupinu predmeta te zbog njezina izostanka bojkotirali nastavu, pokretali tužbe.

Odlazeća Vlada FBiH inicijativom o izdvajanju sredstava za osiguranje uvjeta za izvođenje instruktivne nastave u Kotor Varoši i Konjević Polju još jednom je potvrdila postojanje dvostrukih mjerila na bošnjačkoj političkoj sceni prema fenomenu “dvije škole pod jednim krovom”. Na koji će način biti tretirane, ovisi o tomu koje su nacionalnosti oni koji traže svoja ustavna prava zajamčena europskim konvencijama o ljudskim i pravima djece.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi